Nova knjiga: Ego je naš sovražnik

Kolikokrat niste poklicali človeka, ki vam je nekaj pomenil, ker se vam je zdelo, da bi se tako ponižali? Ryan Holiday, eden vodilnih mislecev mlajše generacije, v knjigi Ego je naš sovražnik trdi, da je največja ovira na poti do uspeha prav naš ego.

Ta nam na začetku kariere pogosto ovira učenje in preprečuje, da bi povsem razvili svoje talente. Ko doživimo prve uspehe, nas ego lahko zaslepi in zaseje naše prihodnje probleme, pri neuspehih pa nam okrepi občutek izgubljenosti in oteži naše okrevanje. Vendar ni treba, da je tako, in na poti do obvladovanja našega ega je ta knjiga lahko v veliko pomoč.

V času, ki ga poveličujejo družbena omrežja, resničnostna televizija in druge oblike brezsramne samopromocije z obetom takojšnjega učinka, lahko bitka proti lastnemu egu poteka na številnih frontah. Knjiga bralcu predstavi široko paleto zgodb in primerov, od kulture, športa in filozofije do politike in zgodovine, s katerimi avtor pojasni delovanje in domet tega notranjega vzgiba v človekovem življenju.

Holiday dokazuje, da je posameznikom na najrazličnejših področjih človekovega življenja uspelo poseči na najvišje ravni vpliva in uspehov, tako da so se osvobodili pritiska svojega ega oziroma jim ga je uspelo utišati. Njihove taktike, strategije in odločitve lahko pri vsakdanjem življenju uporabimo tudi mi.

Knjiga je vsebinsko razdeljena na tri dele – Vzpenjanje, Vrh in Dno –, avtor pa pokaže, da prav v teh treh dimenzijah deluje naš notranji ego. Sprva nas opogumlja in dela vsemogočne, na neki točki pa nas tako prevzame, da lahko sčasoma izgubimo občutek o svojih realnih zmožnosti in sposobnosti.

Avtor knjige Ryan Holiday je ameriški motivator, medijski strateg in pisec. Je ustanovitelj in lastnik kreativnega ameriškega podjetja Brass Check. Kot strateški svetovalec sodeluje s številnimi uglednimi avtorji, televizijskimi in političnimi voditelji, športnimi trenerji in vrhunskimi športniki. Njegove marketinške modele uporabljajo Twitter, YouTube in Google. Doslej je napisal štiri knjige.